فناوریهای پاک

طرح های پشتیبانی شده توسط رستگاه آپادانا

طرح اول: میوه خشک کن خورشیدی ارگانیا

طراح: شرکت مهندسی مشاور هنگام

طراحی میوه‌ خشک‌کن خورشیدی با ظرفیت ۲۰ سبد، تولید ۳ کیلووات حرارت، و ۱۰۰ وات  برق است که مجهز به فیلتر غبار، سیستم کنترل مرکزی حرارت ـ رطوبت و ولتاژ و مجهز به  WiFi می باشد. این سیستم با صرفه‌جویی ماهانه حدود ۲ میلیون تومان انرژی، قابلیت گردش به سمت خورشید را داشته و مجهز به سیستم ثبت داده‌های عملکردی است. این پروژه در کشتگاه خورشیدی ارگانیا از نمونه‌سازی تا مرحلۀ ساخت صنعتی اجرا شده و اکنون همراه با اشتغال ۱۰۴ نفر در استان گلستان مشغول به کار است. برای توسعه طرح نیازمند سرمایه‌گذاری به میزان 8 میلیارد تومان می باشد.

شکل ۱. میوه خشک‌کن خورشیدی

شکل ۲. سایت میوه‌خشک‌کن‌ها در کشتگاه خورشیدی ارگانیا

شکل ۳. نمای کشتگاه خورشیدی ارگانیا از بالا

 

طرح دوم: کندوی اتوماتیک خورشیدی

طراح: استارتاپ ِکِلیز

 

این کندو با بازده بین ۶۰ درصد بیشتر نسبت به کندوهای سنتی و ۲۰ درصد نسبت به کندوهای مدرن می‌تواند زندگی بخش زیادی از مردم نواحی گرمسیری و بیابانی را تحت تأثیر قرار دهد.

این کندو دارای مزایای زیر است:

۱- عسل‌گیری بدون استفاده از ابزارهای سانتریفوژ، دیگ آب گرم و …

۲- قابلیت کنترل بیماری و مشاهده کندو بدون بازکردن آن

۳- مجهز به فیلتر غبارگیر و حشره‌گیر

۴- تهویه و کنترل رطوبت و حرارت با استفاده از انرژی خورشیدی و تثبیت دمای کندو در دمای 25 تا 30 درجه‌ی سانتیگراد (دمای بهینه با توجه به گونه‌ی زنبور متفاوت است.)

۵- گرم‌کن خورشیدی برای فصل زمستان

۶- نصب آسان و قابل آموزش به روستائیان

شکل ۳. کندوی اتوماتیک خورشیدی ارگانیا

طرح سوم: آب شیرین‌کن خورشیدی ۲۰۰۰ لیتری

طراح: شرکت مهندسی مشاور هنگام

این آب شیرین‌کن قابلیت تولید آب شیرین از آب دریا با ظرفیت ۲۰۰۰ لیتر در شبانه‌روز دارد. این دستگاه مجهز به مولد برق خورشیدی و سیستم شارژ و کنترل کیفیت بوده و با حذف بو، طعم، میکروب و نمک از آب، کیفیت آب شرب را مطابق با استانداردهای صنعت آب تأمین می‌نماید. این دستگاه در کشتگاه خورشیدی ارگانیا طراحی و به مدت 5 ماه است که تولید آب شرب کارخانه را تأمین می‌کند. برای تولید مدولهای ۵۰۰۰ و ۱۰۰۰۰ لیتری و ایجاد خط تولید صنعتی به سرمایه‌ای به میزان ۳ میلیارد تومان نیاز است.

شکل ۱. آب شیرین‌کن ۲۰۰۰ لیتری ارگانیا

 

طرح چهارم: آب شیرین‌کن‌های Solar-MED برای شیرین‌سازی آب دریا و ژرف‌آب‌ها

طراح: شرکت مهندسی مشاور هنگام

 

این طرح از دو بخش تشکیل شده است که شامل بخش اول کلکتورهای حرارتی خورشیدی و بخش دوم سیستم شیرین‌سازی آب به روش تبخیری چند مرحله‌ای  (MED) می باشد. این دستگاه قادر است با ۲۰ تا ۲۵ درصد هزینۀ کمتر، در مدولهای ۲۴ تا ۵۰۰ مترمکعبی بدون مصرف انرژی و لوازم مصرفی نظیر ممبران‌های RO، آب با شوری بسیار بالا (با TDS بیش از ۵۰۰۰۰) را به صورت آب مقطر دربیاورد. این آب پس از افزودن نمک‌های لازم جهت آب شرب روستاها و مراکز صنعتی استفاده می شود. فاز مهندسی پایۀ طرح پایان یافته و اجزای پروژه در حال نمونه‌سازی است. برآورد سرمایه‌گذاری طرح حدود 25 میلیارد تومان است.

شکل ۱. سمت راست کلکتور لوله‌های خلاء و سمت چپ MED پنج مرحله‌ای

 

طرح پنجم: تولید مولدهای برق آفتابگرد مجهز به سیستم ردیاب اتوماتیک

طراح: علی منظوری، آیدین احراری

 

بازده این سیستم‌ها نسبت به مولدهای برق خورشیدی ثابت، بین ۳۰ تا ۴۰ درصد بیشتر است. این مولدها از مرحلۀ نمونه‌سازی به مرحلۀ تولید آزمایشی وارد شده است. به دلیل کاربرد مهندسی ارزش و بهینه‌سازی، این سامانه نسبت به سایر نمونه‌های مورد استفاده در جهان، به لحاظ قیمت حداقل ۲۵ درصد سبکتر و ارزانتر است. سرمایه مورد نیاز برای تولید صنعتی آن حدود ۷ میلیارد تومان برآورد می‌شود.